Antiretro --- > короткометражки від wiz-art >> 11.02.11

Культові Короткометражки Минулого


11 лютого о 19:00 в Будинку естетики та дозвілля відбудеться кінопоказ ANTIRETRO: 13 фільмів, які назавжди ввійшли в історію кінематографу і досі не втрачають своєї актуальності. Все найкраще, що відбулось з 1924 по 1997 рік, буде продемонстровано за сто хвилин на великому екрані вперше у Чернівцях!



Лише за один сеанс можна буде побачити, якими були рекламні ролики в 30-их, кого нагороджували в Каннах в 70-их, з чого починалось Mtv у 80-их і що зняв Олександр Довженко на початку своєї кар’єри в 1926 році. Перші короткометражні фільми видатних режисерів Пітера Ґрінуея і Спайка Джонза, геніальна чеська анімація Яна Шванкмайєра і Міхаели Павлатової, — все це кінокласика, на якій вчаться молоді режисери, завжди сучасна і несподівано вражаюча.




ПРОГРАМА ВЕЧОРА


ДІАГОНАЛЬНА СИМФОНІЯ 5’ – Вікінґ Еґґелінґ (Німеччина 1924)

Нахилені фігури, що спочатку складаються лише з прямих кутів, розрозстаються додатковими короткими прямими лініями і кривими, що виникають з існуючої форми. Фігура зникає і процес починається знову за новою схемою, кожен з циклів триває 1-2 секунди. Фільм створювався з малюнків, відзнятих кадр за кадром під впливом руху Дада і стилю Арт-деко.


ЯГІДКА КОХАННЯ 25’ – Олександр Довженко (Україна 1926)


Пригоди перукаря Жана Ковбасюка, який хоче здихатись свого “незаконно народженого” немовляти. Дізнавшись, що мати дитини домоглась у народному суді аліментів, герой обіцяє стати зразковим батьком. Однак тепер йому треба знайти немовля, якого він ледве здихався. Єдина комедія в творчості Олександра Довженка.


МУРАТТІ МАРШИРУЮТЬ 3’ – Оскар Фішінґер (Німеччина 1934)

Рекламний фільм для марки цигарок.



СУСІДИ 8’ – Норман МакЛарен (Канада 1952)

Два чоловіки мирно живуть один біля одного в будинках, зроблених з картону, однак коли між їхніми домами розцвітає квітка, вони до крові б'ються за право власності на маленьку рослину. Оскар за найкращий короткометражний фільм 1953 року.



ПРОГУЛЯНКА 5’ – Раян Ларкін (Канада 1969)

Кінематографічний анімаційний портрет людей, які ходять своїми власними способами.



ВІКНА 4’ – Пітер Ґрінуей (Великобританія 1974)

Наляканий і вражений безглуздими поясненнями смерті політичних в'язнів у Південній Африці — яких виштовхнули з вікон, але оголосили, що ті послизнулись на шматку мила — Пітер Ґрінуей зробив іронічний фільм, в якому наводить статистику людей, котрі випали з вікон.



ЦЕ БУЛО ПОБАЧЕННЯ 9’ – Клод Лелюш (Франція 1976)

Високошвидкісна поїздка вулицями Парижа.



ГАРПІЯ 9’ – Рауль Серве (Бельгія 1979)

Несвідомо чоловік рятує агресивну і претензійну гарпію.

Palme d’Or в Каннах за найкращий короткометражний фільм 1979 року.



MEDIA 2’ – Збіґнєв Рибчинські (Польща 1980)

Зародження відеоарту в докомп’ютерну еру. Натхненник еклектичного стилю Mtv, відеомитець, який одним з перших почав використовувати поліекран і суб’єктивну камеру, Збіґнєв Рибчинські зробив революцію в медіамистецтві 70-их років.



ТЕМРЯВА СВІТЛО ТЕМРЯВА 8’ – Ян Шванкмайєр (Чехія 1989)

Людське тіло помалу перебудовує свої частини, котрі потрапляють в маленьку кімнату і зрештою, після багатьох експериментів, виявляють, яка частина куди пасує.



ПОБАЧЕННЯ НА ЛАНЧІ 10’ – Адам Девідсон (США 1990)

Героїня відходить від столика в кафе, щоб взяти прибори. Коли вона повертається, бачить чорношкірого, який їсть її ланч.

Palme d’Or в Каннах 1990 року і Оскар 1991 року за найкращий короткометражний фільм.



СЛОВА, СЛОВА, СЛОВА 8’ – Міхаела Павлатова (Чехія 1991)

В кафе люди говорять і їхні слова стають емоційно сформованими кульками. Старший офіціант намагається завести розмову з молодою жінкою, яка захоплено читає.



ЯК ВОНИ ТУДИ ПОТРАПИЛИ 3’ – Спайк Джонз (США 1997)

Хлопець і дівчина копіюють одне одного з протилежних сторін вулиці, поки не стається раптова подія.



Тривалість сеансу 1 год 39 хв

Будинок естетики та дозвілля
вул. Шепетівська, 5
Вхід 20 грн
довідки за тел. 0976621552

1 коментар

Святослав Вишинський
До переліку можна додати не менш знакову роботу Ганса Ріхтера 1927 р. «Vormittagsspuk», котра стала еталоном кінематографічної bizarre'ності:

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте